Wij kopen uitsluitend Pentan koelkasten in (R134a en R600a) en alleen werkend, CFK (R-12) houdende koelkasten niet.
Op de sticker van de motor kunt u zien wat voor gas uw koelkast heeft. Vaak staat het ook op de sticker binnenin de koelkast.

 

Hieronder meer uitleg:

R-134a

gechloreerde koolwaterstoffen HFC (R134a) wordt gebruikt te vervanging van Freon-12 (R-12 in koelsystemen.
Deze koelmiddelen zijn niet meer schadelijk voor de ozonlaag, maar dragen nog wel bij aan global-warming

R-600a

Methylpropaan of isobutaan (R600a) wordt ook vaak gebruikt als koelmiddel in koelkasten, als mileuvriendelijk alternatief voor CFK’s.

R-12 (Verboden koudemiddel)

Freon is een verzamelnaam voor een groep van chloorfluorkoolstofverbindingen (cfk’s) die vooral in koelsystemen gebruikt werden. Freon was een van de gassen die mede het gat in de ozonlaag deed ontstaan. Het gebruik van die gassen in koelkasten is daarom tegenwoordig verboden.

Schade door koelkasten R12

De ozonlaag heeft een belangrijke biologische functie. Ozon heeft de eigenschap de ultraviolette stralingen van de zon te absorberen. Daarbij tast het ook nog eens de ecosystemen van de oceanen aan. Zonder de aanwezigheid van de ozonlaag zou het huidige leven op aarde zelfs niet hebben kunnen ontstaan. In de vorige eeuw ontdekte men dat er schade ontstond aan de ozonlaag door het gebruik van een aantal stoffen, zoals CFK’s.

 

Oude koelkast de deur uit!
Nu zal niemand meer een oude koelkast uit 1987 hebben, maar een koelkast die ouder dan 10 jaar is, is de moeite van het vervangen waard, ook als deze als tweede koelkast dient. Een oude koelkast of diepvries kan relatief veel energie verbruiken. Al gauw 150 euro of meer per jaar, zeker bij veel ijsvorming, want dat kost ook weer 10% meer aan energie. De consumentenbond heeft tests gedaan met nieuwe apparaten, en daarbij gebruikte het energie minst zuinige apparaat ongeveer 150 euro aan energie per jaar en het zuinigste 60 euro. Die met energielabel A+++ zijn het zuinigste. Vervanging kan dus een aardige besparing opleveren, en is goed voor het milieu, onderschrijft ook Milieu Centraal, die adviseert over energie en milieu in het dagelijks leven.
Anders kijken, anders kiezen